Kjøper du falske varer på Kanariøyene? Vær forsiktig!

Lanzaroteposten har flere ganger skrevet om falske solbriller, klokker og smykker som selges på gata på Lanzarote.

Nye lover i Spania gjør at også de som kjøper falske varer nå risikerer å bli bøtelagt. Det beste er derfor å ikke kjøpe falske varer fra gateselgerne.
Husk at denne ulovlige aktiviteten går ut over de lokale butikkene i nærområdet; butikkene har ansatte i arbeid, de betaler skatt og husleie, og bidrar til fellesskapet! Det gjør IKKE gateselgerne!

Falske klokker beslaglagt på Lanzarote. Foto: Nasjonalpolitiet

Her er et eksempel på hva som KAN skje dersom folk kjøper falske varer:

Undertegnede hadde lunsj på en restaurant langs Avenidaen i Puerto del Carmen tidligere i år. Da dukket en «selger» opp med falske klokker og smykker i restauranten.
Som vanlig dro han en stol inntil et bord, og satte seg ned ved et par som lo og syntes dette var stor stas. Smilet sluknet ganske fort da to menn fra lokalpolitiet i lyseblått kom inn i restauranten. De gikk rett bort til bordet hvor selgeren satt. Etter et par minutter ble salgsvarene hans beslaglagt, og ikke bare det:

VARENE SOM DET UNGE PARET HADDE KJØPT BLE OGSÅ BESLAGLAGT!

Deretter fikk paret en muntlig advarsel fra politiet (som snakket bra engelsk); ble de tatt igjen mens de kjøpte falske varer ble det en bot på 200 euro. Deretter ble selgeren ført bort av politiet. Jenta ved bordet begynte å gråte, og betjeningen i restauranten kom ilende til og trøstet så godt det lot seg gjøre.

Lanzaroteposten skrev i september at kommunestyret i Yaiza nå har forbudt alt gatesalg i Playa Blanca, og også forbudt tilbudene om massasje på strendene.

NRK har sett på hva inntektene fra å selge piratkopierte varer kan gå til. Der står det blant annet at:

–  Otto Scharff i Patentstyret i Norge advarer norske forbrukere mot å kjøpe falske produkter.
– Inntektene fra det å selge piratkopierte varer kan gå til å finansiere kriminell virksomhet, som støtte til terrororganisasjoner, sier Scharff.
Les hele artikkelen i NRK HER.

Utover høsten og vinteren vil mange skandinaver komme til Lanzarote. Lanzaroteposten ber derfor om at folk er forsiktig. Si høflig nei takk til tilbudene fra gateselgerne, samme hvor «gode» tilbudene er.