Nyheter:

Hva skjer med flyktningene som kommer til Lanzarote?

Mange har sikkert lest om flyktningene som kommer til Lanzarote i skrøpelige båter, såkalte pateras.
Så seint som mandag denne uken ble en patera funnet i fjæresteinene ved Famara på vestkysten av Lanzarote, og så langt er seks flyktninger funnet gående på land.
De fleste flyktningene kommer fra land som ligger bare 100-300 kilometer fra Lanzarote; fra Marokko, Algerie, Mauritania og Senegal i Vest-Afrika.

I løpet av januar kom det over 700 flyktninger (noen kaller de migranter) til Kanariøyene. Godt og vel 120 kom til Lanzarote. Det er en kraftig økning fra samme måned i fjor.

Dersom denne trenden fortsetter resten av året vil tallet komme opp i over 8 000 flyktninger til øyene i løpet av 2020. Dette er på nivå med året 2008, da det ble flyktningkrise på Kanariøyene.

Alle som kommer til Kanariøyene på denne måten blir arrestert ved ankomst etter å ha fått en helsesjekk av det lokale Røde Kors. Enslige barn og mødre som kommer sammen med barn blir ikke arrestert.

Politiet kan holde flyktningene i varetekt i 72 timer mens identiteten og hjemland blir forsøkt fastslått. Deretter blir de fremstilt for en dommer. Spania har returavtaler med Algerie, Marokko, Mauritania og Senegal, men vanskeligheter med å finne ut hvor personene kommer fra gjør returnering ofte vanskelig.
Likevel er det en lov som sier at flyktninger KAN returneres til det landet de reiste ut fra, selv om de ikke er fra dette landet.

De fleste flyktningene blir derfor internert i egne sentre, enten på Gran Canaria eller Tenerife. Disse to sentrene har plass til godt og vel 400 personer.
Et tredje senter på Fuerteventura ble siste måned vedtatt gjenåpnet etter å ha vært stengt i nesten to år. Klargjøringen av dette senteret tar imidlertid tid.

Mange av flyktningene er på grunn av plassmangel bosatt andre steder som 18 kommuner på Kanariøyene har sagt ja til. På Lanzarote har blant annet Yaiza kommune satt opp en teltleir, mens Tinajo kommune har innkvartert flere flyktninger i øyas eneste ungdomsherberge.

På interneringssentrene og de andre krisesentrene kan flyktningene bli boende i inntil tre måneder. De som ikke skal returneres får spanskkurs og annen undervisning for å bli bedre rustet til å integreres og dermed klare seg selv i Spania. De får også tilbud om juridisk hjelp. De fleste som får lovlig opphold blir sendt til fastlandet.

Denne informasjonen er blant annet basert på artikler i den norske nettavisen Canariajournalen , og brukt med nettavisens tillatelse.

Flyktninger på vandring. Hvor ender de opp? Ill: Pixabay
Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast